Select Page

Het gebeurt je vast wel eens: je hebt een fles wijn geopend, maar hij gaat niet in één avond op. Hoe zorg je dan dat je de wijn zo lang mogelijk kunt bewaren?

Rode wijn

Voor rode wijn geldt dat je deze ongeveer 3 dagen kunt bewaren. Het helpt wanneer je de fles in een schaduwrijk hoekje zet, dus absoluut niet in de volle zon. Zorg er ook voor dat de kurk op de fles zit of dat je daarvoor een vacuümpomp erop zet. Hierdoor komt de wijn niet in aanraking met zuurstof, waardoor het oxidatieproces wordt vertraagd. Het is niet zo dat je rode wijn na 3 dagen niet meer kunt drinken, maar de fruitsmaken worden steeds vlakker en het wordt er niet lekkerder op.

Witte wijn

Een geopende fles witte wijn heeft iets meer haast, deze kun je het beste maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren met de kurk of een pompje erop. Ook hier geldt hetzelfde dat de fruitsmaken snel uit de wijn verdwijnen en dat de kwaliteit snel achteruit gaat. Zoete witte wijn kun je door de aanwezigheid van suikers iets langer bewaren, namelijk zo’n 5 dagen.