Select Page

Tegenwoordig is het koolhydraatarm dieet erg populair. Toch zijn er ook veel onjuistheden te vinden op het internet, dat is erg jammer. Want als je het koolhydraatarm dieet goed toepast, zul je zeker gewicht verliezen en beter in je vel te komen zitten. Je kunt namelijk tot wel 2 kilo per week verliezen als je het dieet volgt.

Wat is het low carb dieet?

Het koolhydraatarm dieet (oftewel Low-carb) is een voedingpatroon waarbij snelle koolhydraten vermeden worden en deels worden vervangen met langzame koolhydraten, maar met name door vetten en eiwitten. Ook de langzame koolhydraten zullen namelijk niet zo veel gegeten worden. je brandstof wordt niet langer gehaald uit de koolhydraten, maar vetten worden je nieuwe brandstof. Je moet dus niet bang zijn voor vetten als je dit dieet wilt volgen. Je eet namelijk een stuk meer vetten dan je gewend bent. Zo hoef je ook geen magere producten meer te kopen, maar richt je juist op vette producten met weinig koolhydraten. Zoals kaas, Griekse yoghurt, ham, noten, avocado, vette vis etc.

Verschillende soorten koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarm dieet heeft verschillende gradaties. Zo heb je het klassieke koolhydraatarme dieet. Hier eet je erg weinig koolhydraten en ook de langzame koolhydraten worden vermeden. Je eet meestal maximaal 50 gram koolhydraten per dag.

Dan heb je nog het keto dieet, ook wel ketogeen dieet genoemd. Dit is een nog strengere variant op het koolhydraatarme dieet, je mag namelijk vaak maximaal 30 gram koolhydraten per dag. Dat is erg weinig, net genoeg om je hersenen te kunnen voorzien voor genoeg koolhdyraten. Je hersenen hebben namelijk dagelijks 25 gram koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. De rest van je lijf kan op vetten draaien, maar je hersenen hebben koolhydraten nodig. Wanneer je minder dan 30 gram koolhydraten per dag eet, raak je in ketose. Je kunt dan gaan stinken uit je mond want je lichaam is vet aan het verbranden en dat gaat vaak gepaard met vervelende geuren. Het ketogeen dieet is wel effectief, dit komt doordat je minder honger gevoelens ervaart want je hebt geen pieken meer in je bloedsuikerspiegel.

Als laatste heb je nog het koolhydraatbeperkt dieet. Dit is ook een vorm van het koolhydraatarm dieet, maar daar worden wat meer koolhydraten gegeten, tot maximaal zn 100 gram per dag. Niet de snelle koolhydraten, maar de langzame koolhydraten. Hier kun je dus zoete aardappel eten, wat zilvervliesrijst of volkoren producten. Koolhydraatbeperkt laat je dus wat vrijer en dat vinden heel veel mensen prettig om te volgen. Zo kun je ook nog een leuk etentje plannen en af en toe genieten van allerlei lekkere dingen.

Gezond eten met gezonde recepten

Niet iedereen wil afvallen, daarom zijn er ook andere mogelijkheden. Je wilt namelijk wel gezond eten, maar niet (meer) afvallen. Ook voor mensen die het koolhydraatarm dieet hebben gevolgt en nu op hun streefgewicht zijn, is het aan te raden om niet in oude patronen te vallen. Probeer nieuwe gezonde gewoontes aan te leren en start met gezond eten.