Select Page

Veel mensen zijn zoekende als het gaat om een gezond eetpatroon. Wat werkt nu echt en wanneer ben je nu echt gezond bezig? Dit is lastig om te zeggen. Een manier om gezond te eten is door het paleo dieet te volgen. Door het paleo dieet te volgen leef je eigenlijk als een oermens dat deed. Er zijn bepaalde dingen die je wel en niet mag weten. Wat is het paleo dieet precies, wat zijn de voordelen en hoe begin je ermee. Je leest het allemaal in het artikel hieronder.

Wat is het?

Bij paleo wordt de focus gelegd op echt voeding dat door de natuur verschaft wordt. Volgens het Paleo dieet moeten bewerkte producten zoveel mogelijk vermeden worden. Vele jaren terug in de tijd aten we voornamelijk vlees, groenten en fruit. Koolhydraten, graan en zuivel zijn redelijk nieuw voor ons als mens. Het paleo dieet is eigenlijk geen tijdelijk dieet, maar moet gezien worden als een levensstijl. De volgende voedingsmiddelen kunnen gewoon gegeten worden, namelijk eieren, groente, vis, fruit en noten en zaden. De volgende voedingsmiddelen kunnen beter vermeden worden: granen, peulvruchten, zuivel, geraffineerde suiker en bewerkte oliën. Het belangrijkst is wanneer je voornamelijk voor verse en natuurlijk voeding kiest.

Nadelen van het paleo dieet

Er zijn een aantal nadelen aan het paleo dieet. Zo bevordert het dieet vleesconsumptie. maar tegenwoordig is de kwaliteit van het vlees en vis discutabel. Het vlees uit de supermarkten heeft allerlei bewerkingsprocessen moeten doorstaan waardoor de kwaliteit afneemt. Zo worden er stoffen toegevoegd en verwijderd. Daarbij zitten er tegenwoordig steeds meer verzadigde vetten in vlees waardoor we hier al snel teveel van binnenkrijgen. Ook het vis dat we binnenkrijgen is vaak vervuild. Daarom is het beter om voor vlees en vis te kiezen dat op een duurzame of biologische wijze geproduceerd is. Daardoor legt het paleo dieet een grote druk op het milieu, aangezien er meer landbouw en tijd nodig is om de gewassen en het vlees te produceren. Het eten van een paleo dieet kan ook aan de prijzige kant zijn aangezien duurzame en biologische producten nu eenmaal duurder zijn.

Is het paleo dieet echt gezond?

Wij zijn van mening dat voor iedereen een ander dieet werkt. Als het paleo dieet voor jou werkt, dan is dat mooi. Daarbij moet je er wel voor zorgen dat je de vlees inname minimaal houdt en daarbij vis met mate eet. Ook een aantal vegetarisch dagen levert een positieve bijdrage aan de gezondheid. De vezels die je anders uit granen haalt zal je dus wel uit andere voedingsstoffen moeten halen zoals groenten, fruit en noten.