Select Page

Nederlanders zijn zoetekauwen en eten graag een koekje, een plakje cake, of natuurlijk een stukje taart. Ook in andere gerechten wordt regelmatig wat suiker of honing gebruikt, en in de Nederlandse keukens wordt steeds minder gekookte met kant en klare ingrediƫnten.

We proberen ook steeds vaker nieuwe recepten uit, die vaak van ver over de grens komen. En dat is overigens ook van toepassing als het om het zelf bakken van een cake of een taart gaat.

Je zou dus verwachten dat de meeste gebakken soorten taarten vaak ook de meest exotische soorten taart zijn, of juist zoete taarten zoals bijvoorbeeld een chocoladetaart.

Niets is echter minder waar want de meest gebakken taart in de Nederlandse keuken is nu juist de appeltaart, en dan de soort die wel Oma’s appeltaart genoemd wordt of Grootmoeders appeltaart.

Dat gaat dus eigenlijk precies in tegen alle trends die zich afspelen in de Nederlandse keukens. Juist geen exotische taarten, maar een vrij simpele en veel minder zoete echte Hollandse Appeltaart.

Overigens worden ook bij de gekochte taarten, want dat doen de Nederlanders minstens net zo graag, ook soortgelijke taarten verkocht.

Welhaast iedere bakker, supermarkten, en sommige warenhuizen, verkopen soortgelijke taarten. Taarten die de schijn hebben dat oma er wellicht wat mee te maken heeft, en dus werd misschien vroeger ooit een soortgelijke taart heeft gebakken.

De enige echte appeltaart van oma komt echter net als oma deze bakte, uit eigen keuken.

Zelf Oma’s appeltaart bakken

Wil je zelf oma’s appeltaart maken, dan is dat eigenlijk helemaal niet moeilijk. Er zijn talloze kookboeken en websites waar dit recept te vinden is.

Het begint natuurlijk met het vinden van de juiste soort appel. Niet iedere soort is geschikt, en je moet eigenlijk een vrij zure appel gebruiken. Een appeltaart is immers niet echt zoet te noemen. Je hebt dus een zurige vaste appel nodig, die je helaas tegenwoordig niet overal kunt vinden. De groenteboer weet echter precies welke appel je kunt gebruiken.

Met de juiste appel lukt het bakken grootmoeders appeltaart wel, want de rest is eigenlijk niets meer dan het deeg op de juiste manier kneden.

En als de taart niet helemaal lukt zoals het plaatje laat zien, dan is dat helemaal niet erg. Enerzijds is het echt gewoon een kwestie van oefenen, want de eerste taart van oma was ook zeker niet perfect. Anderzijds is meestal een niet helemaal gelukte taart, minstens net zo lekker.