Select Page

De reden dat ons lichaam liever vet verbrand dan koolhydraten? Vet is een veel stabielere brandstof dan koolhydraten dat zijn. Koolhydraten (oftewel suikers) brengen veel schommelingen in de suikerspiegel teweeg. Door de enorme hoeveelheden koolhydraten die wij dagelijks eten wordt ons lichaam gedwongen om steeds meer koolhydraten te verbranden. Waarna het overschot aan suikers wordt omgezet in vet dat in je lichaam wordt opgeslagen. Ons lichaam doet dat om reserves te kweken voor barre tijden. Echter we hebben zoveel voedsel tot onze beschikking dat we niet meer uit die reserves hoeven te putten. Met als gevolg dat we met zijn allen steeds zwaarder worden. (60 % van de Nederlanders is te dik)

Vet verbranden door het zelfslank plan hoe werkt dat?

Dat dit overgewicht voor een behoorlijk probleem zorgt is duidelijk. Hoe kun je nu voorkomen dat je lichaam die koolhydraten gebruikt om op te slaan als vet? Het zelfslank plan verandert dit door minder simpele koolhydraten voor te schrijven. Simpele koolhydraten komen vooral uit snoep, fastfood, graan en brood enz. Als je lichaam geen simpele koolhydraten binnenkrijgt, zal het je vetreserves aanspreken.

En dat is precies wat het zelfslank plan doet: het schrappen van simpele koolhydraten.

Vet verbranden? Wat gebeurt er in je lichaam? Door te stoppen met de constante inname van goedkope koolhydraat voeding worden deze niet meer omgezet in glucose. Glucose is een simpele vorm van suiker. Minder koolhydraten betekent dat je insuline gehalte weer normaal wordt. Een normaal insuline gehalte laat een proces genaamd lipolysis starten in je lichaam. En lipolysis is het proces dat ervoor zorgt dat je lichaam vet verbrand van je vetreserves (triglycerides).

Conclusie over vet verbranden.

Kort gezegd komt het er dus op neer dat je moet stoppen met het eten van simpele koolhydraten. Door het ontbreken van die koolhydraten zal je lichaam een maximale hoeveelheid vet gaan verbranden. Het stoppen met eten van simpele koolhydraten kan lastig zijn. Zeker als je een koolhydraat verslaving hebt.

Op koolhydraten letten met de Marley Spoon maaltijdbox

In de praktijk kan het heel lastig zijn op op de koolhydraten te letten. Vaak heb je geen idee hoeveel koolhydraten, vetten, suikers, en andere voedingswaarden een bepaald recept bevat. Gelukkig kan een maaltijdbox zoals die van Marley Spoon uitkomst bieden. Dergelijke foodboxen bieden wekelijks de keuze uit verschillende recepten waaronder gerechten met minder koolhyraten. Ook wel aangemerkt als “gezonde keuze”. Op de website Maaltijdbox.org lees je hierover uitgebreide informatie.