Select Page

‘Het zal wel even anders worden’, zei de dokter. Mijn dochter was getest op voedselintoleranties en uit de resultaten bleek dat ze overgevoelig is voor gluten. De huisarts legde ons uit dat het voorlopig het beste was om gluten in de voeding te vermijden. Of te wel er moest een glutenvrij dieet komen voor mijn dochter. Natuurlijk ging ik dat doen, want ik had er alles voor over om haar buikpijn weg te laten gaan. Maar ik had geen idee wat het precies inhield.

De dokter legde me rustig uit dat gluten voorkomt in bepaalde graanproducten zoals meel. Meel wordt gebruikt om brood, koekjes, cakes en pasta van te maken. Dat zijn dus allemaal producten die je niet mag hebben als je een glutenvrij dieet volgt. Maar behalve in meel zitten er ook vaak gluten in verdikkingsmiddelen en andere bindingsmiddelen; De dokter raadde me aan om voorlopig niet uit potjes te koken, maar echt de verse producten te gebruiken. Dan weet je precies wat erin zit, zei ze.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel glutenvrije producten. In de supermarkt bij ons is een heel segment met alleen maar glutenvrije producten. En daar vind je dus glutenvrij brood, koekjes en ook spaghetti in het assortiment. Het is over het algemeen iets duurder, maar dat is het me wel waard. Ik kan er lekkere dingen kiezen en mijn dochter kan gewoon eten wat ze lekker vindt. De keuze is iets beperkt, maar met de nodige portie creativiteit komen we een heel eind. Bovendien zijn er ook producten waar van nature geen gluten inzitten zoals rijst en aardappelen. Die mogen dus gewoon op het menu blijven staan. Daarnaast vallen we af en toe terug op het Be-Slank glutenvrije eiwitdieet.

Dus vanaf nu een glutenvrij dieet voormijn dochter. Ik hoop dat het snel helpt en dat de buikpijn gauw minder wordt. Ik ben blij dat de huisarts voortelde om haar bloed te laten onderzoeken op allergieën en intoleranties. Nu weten we tenminste wat ze heeft. Vanmiddag ga ik meteen naar de winkel om spullen die halen die in een glutenvrij dieet passen. Ik weet dat ze spaghetti hebben, en brood en ik heb volgens mij zelf tortilla wraps gezien zonder gluten. Dan nog deze glutenvrije dieet maaltijdrepen. Die neem ik ook meteen mee, want daar is mijn dochter dol op. En nu gauw weg met die buikpijn!