Eten in Ameland

Vakantie in eigen land. Een groot  voordeel van de coronacrisis is het gegeven dat je je eigen omgeving herontdekt. Je hoeft niet naar een ver oord te reizen om toch van natuurschoon te kunnen genieten. De Waddeneilanden zijn een goed voorbeeld van een uniek natuurgebied in eigen land.

Je kunt naar Ameland gaan, behorend bij de provincie Friesland, vanwege de natuurlijke rust die er heerst. Er zijn mooie stranden, duinen en typische flora en fauna. Het kent een geschiedenis die vele eeuwen omspant en het is een van de plekken waar in Nederland zeehonden zijn waar te nemen.

Streekproducten

Het is misschien niet heel bekend, maar op Ameland worden veel streekproducten gemaakt. Zo wordt er in het dorp Ballum origineel streekbier gebrouwen. De cranberries die op het strand groeien geven het bier zijn geheel eigen smaak. Dit kun je tot je nemen in het proeflokaal, maar wordt bovendien in de meeste restaurants van Ameland geserveerd.

Er wordt grote aandacht besteed aan duurzaamheid, wat tevens de eigenheid onderstreept die het eiland kenmerkt. Zo zorgen de aanwezige schapen voor kaas en wol. Zelfs vis hoeft niet uit de zee te komen; er is een eigen meervalkwekerij, waarbij er alleen natuurlijke producten aan te pas komen.

Een ander bijzonder voorbeeld is te vinden in Nes. Hier staat een molen uit 1880 die gebouwd werd om een afgebrand exemplaar te vervangen. De nieuwe molen was als het ware uit de as herrezen en werd daarom ook de Phenix genoemd, naar de vogel die volgens de legende uit zijn as herrees. Het is tevens de enige molen met zeil op de wieken in heel Friesland. Hier wordt rogge vermalen, waar roggebrood zonder kunstmatige toevoegingen van gemaakt wordt.

Culinaire eigenheid

Alhoewel er geen kleigrond is op het eiland worden er toch aardappelen geteeld op de aanwezige, zoute zandgrond. Volgens kenners heeft de aardappel aldaar een geheel eigen smaak. Je kan met een gerust hart stellen dat Ameland op culinair gebied heel wat te bieden heeft. De lijst is behoorlijk lang: zo wordt er natuurlijke mosterd geproduceerd, zuivel, honing en ga zo maar door.

Wanneer je voor je vakantie één van de aanwezige hotels in Ameland hebt geboekt is het misschien leuk om je te laten informeren over de streekeigen producten. Het is goed om te weten dat ze op een natuurlijke wijze gemaakt zijn. De natuur in eigen land, wie wist nog hoe mooi dit kan zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *