Portugese rode wijn heeft een unieke smaak

Het wapen van Kaatsheuvel

Portugese rode wijn heeft een unieke smaak. Dat komt omdat de Portugezen wijn maken van druivenrassen die al eeuwen oud zijn. Deze druivenrassen werden 2000 jaar geleden ook al gebruikt voor het maken van wijn. In Portugal zijn meer dan 13.000 wijnbedrijven. Meer dan 250.000 hectare van Portugal is begroeid met wijnstokken. Dit is ongeveer 8% van de oppervlakte van Portugal. Sinds Portugal is toegetreden tot de Europese Unie hebben ze in Portugal veel geïnvesteerd in wijnbouw. Door betere scholing is de kennis van het wijn maken vergroot. Daarnaast wordt door de Portugezen ook ingezet op duurzame wijnbouw. Er is de afgelopen jaren een kwaliteitsslag gemaakt in de hele wijnproductie. Toch blijven de Portugezen gebruik maken van de eeuwenoude autochtone wijnrassen. Ze hebben geen intentie om deze wijnrassen te verruilen voor wijnrassen uit Frankrijk of voor andere nieuwere soorten wijnrassen.

Steeds meer mensen drinken Portugese rode wijn

Niet alleen Portugese rode wijn is aan een opmars bezig, maar ook de witte wijn en de rosé. Wijnen die in Portugal worden gemaakt zijn, naast hun unieke smaak, van uitstekende kwaliteit. Ze kunnen met gemak de concurrentie aangaan met de beste kwaliteitswijnen uit Frankrijk of Zuid-Afrika. Die unieke smaak komt van de meer dan 300 inheemse druivenrassen die voor het wijn maken gebruikt worden. Traditioneel worden de druiven nog met de hand geplukt. Eeuwenlang werden de druiven na het plukken met de voeten gestampt om ervoor te zorgen dat de pitten heel bleven. Nu wordt dat in de meeste wijnbedrijven gedaan met speciaal ontworpen machines die in staat zijn om, bij het persen van de druiven, de pitten ook heel te laten. Hele pitten zorgen namelijk, samen met de unieke soorten druivenrassen, voor die unieke smaak van de Portugese wijn.

Rode wijn uit de Douro vallei is het meest bekend

Portugese rode wijn is nog niet zo bekend in Nederland als de wijn verdient. Een bekend gebied waar rode wijn wordt gemaakt is de Douro vallei. De Douro is een rivier die door het noorden van Portugal loopt en waar al eeuwenlang wijngaarden te vinden zijn. Dit gebied is bekend vanwege de port die hier wordt gemaakt. De rode wijn die hier vandaan komt, wordt gemaakt met dezelfde druivenrassen die worden gebruikt bij het maken van port. Daardoor is de rode wijn robuust, met een volle smaak en vaak met enige houtrijping op eikenhout. Bekende rode wijnen uit de Douro vallei zijn:

·         Touriga Nacional,

·         Touriga Franca,

·         Tinta Barroca,

·         Tinta Roriz, als blend of als mono cépage (wijn van 1 druivensoort)

Bekende wijnbedrijven ofwel producenten uit dit gebied zijn Quinta do Filoco, Quinta do Popa en Vidigal.

Portugese wijn zal je altijd verrassen!

Zoals gezegd heeft Portugese rode wijn een unieke smaak. Naast deze unieke smaak is de wijn ook nog eens van uitstekende kwaliteit. Toch betaal je voor Portugese wijn maar een schijntje van wat je betaald voor de betere kwaliteitswijnen uit Frankrijk of Zuid-Afrika. Datzelfde geldt ook voor de Portugese witte wijn en de rosé. Doordat er in Portugal gebruik wordt gemaakt van meer dan 300 unieke oude inheemse druivenrassen valt er op wijngebied nog heel veel te ontdekken. Daarom zul je van Portugal, als wijnland, nooit genoeg krijgen.

Portugese wijn is nu eenvoudig te bestellen via https://sandorwineimport.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *