Geen categorie

Top vijf kruiden en specerijen

We hebben een lijst samengesteld van 12 kruiden die essentieel zijn voor het creëren van unieke en smaakvolle gerechten, met daarbij wat nuttige adviezen voor elk kruid of specerij. In willekeurige volgorde…

1. Gember

Gemberproducten worden gemaakt van gedroogde of verse gemberwortel (een wortelstok, eigenlijk) en de mild hete, bijtend zoete specerij kan op vele manieren worden gebruikt, zowel in zoete als hartige gerechten. Maak een heerlijke gembermarinade voor vis, kip of groenten. Het is een natuurlijk ingrediënt voor roerbakgerechten en Aziatische gerechten – sojasaus, knoflook en gember gaan heel goed samen. Probeer eens gekristalliseerde gember toe te voegen aan chocolade of zandkoekjes om een dessert te maken dat zowel pittig als zoet is. Geniet van gemberkoekjes, kip met gember, gemberbier, gembersnoepjes of maak een thee met honing om te behandelen wat je dwarszit.

2. Komijn

Komijn is afkomstig van de gedroogde zaden van een eenjarige plant uit de peterseliefamilie. Aardachtig, scherp en licht nootachtig is komijn een veelgebruikte specerij in Aziatische, Indiase, Midden-Oosterse en Mexicaanse keukens. Het wordt in zijn geheel of gemalen verkocht. Wij raden aan komijnzaad te roosteren om de volle smaak vrij te laten komen. Komijn verbetert de smaak van veel soorten gerechten en wordt vaak gebruikt in currypoeders. Gebruik het om kip, rundvlees, varkensvlees, worstjes, soepen, stoofschotels, eieren, bonen, linzen, kikkererwten, aardappelen, couscous, chili en nog veel meer op smaak te brengen.

Uitgelicht: Natural Spices – Online Biologische kruiden en specerijen kopen

3. Basilicum

Basilicum draagt bladeren met een sterk aroma dat doet denken aan munt en kruidnagel. Terwijl de geur van de bladeren krachtig is, is de smaak subtieler. Het wordt veel gebruikt in de Italiaanse en Thaise keuken. Basilicum is rijk, kruidig en licht peperig – een heerlijke culminatie van smaken waardoor het heerlijk is om vers, gedroogd of bevroren te gebruiken. Basilicum is heerlijk veelzijdig omdat de blaadjes vers of gekookt kunnen worden gegeten. Verse blaadjes geven extra pit aan salades en kunnen ook als garnering worden gebruikt. Het versterkt de smaak van kalfsvlees, kip, vis of lamsvlees aanzienlijk. 

Wanneer basilicum wordt gebruikt met milde groenten zoals bloemkool, aardappelen, kool, pompoen, aubergine of courgette, wordt de smaakfactor geaccentueerd. Soepen, stoofschotels, sauzen en marinades met basilicum voegen pit en pit toe.  Veel koks gebruiken basilicum graag in tomatengerechten, vooral in Italiaanse sauzen; de twee smaken vullen elkaar aan waarbij de som groter is dan de delen. Citroenbasilicum wordt vaak gebruikt in kipgerechten en desserts.

4. Laurierblad

Deze aromatische, houtachtige blaadjes worden meestal gedroogd verkocht, maar als je de kans hebt om ze vers of bevroren te kopen, ga er dan voor. Kies bladeren met een rijke groene kleur. Voeg hele laurierbladeren toe aan soepen, stoofschotels en marinades en verwijder ze voor het serveren. Laurierblad wordt vaak gebruikt om langkokende gerechten zoals soepen, stoofschotels en stoofgerechten op smaak te brengen, maar het kan ook de smaak van sneller kokende gerechten zoals rijst, risotto of een pastasaus verbeteren. Het is belangrijk dat er op zijn minst een beetje vocht is om de laurier te laten trekken en te verwarmen om het proces op gang te brengen. Hoewel laurier het meest wordt gebruikt in de mediterrane keuken, is het een gevestigde smaakmaker geworden in de Indiase, Midden-Oosterse en vele Europese keukens. Het is ook een van de kruiden die in een klassiek Frans bouquet garni wordt gebruikt.

5. Kurkuma

Kurkuma is een specerij die oorspronkelijk uit Zuidoost-India komt en afkomstig is van de wortelstok van een plant uit de gemberfamilie. Het is soms vers verkrijgbaar, maar wordt meestal gedroogd en in poedervorm gemalen verkocht. Kurkuma heeft antioxiderende eigenschappen en een groot aantal andere gezondheidsvoordelen. Het heeft een peperachtige warme smaak. De intense kleur lijkt op die van saffraan en is een geweldige budgetvriendelijke vervanger als je de rijke gele tint in een gerecht wilt krijgen – pas wel op dat je het niet op je kleren krijgt!

Tip: https://www.naturalspices.nl/kurkuma 

Het is een populaire Indiase specerij, een must-have om curry’s een volle smaak te geven en in Maleisië gebruiken koks het om een populair kipgerecht op smaak te brengen, kapitan genaamd. Het wordt gebruikt in Sri Lanka’s Colombo poeder. Kurkuma kleurt Amerikaanse smeltkaas, mosterd, boter, gele cakemix, popcorn en tientallen andere producten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *